Körverken

Silkestrådar – om att vara barn, förälder och allt däremellan

Nysilkes1

 

En länk, ett band, en kätting eller lina, men mellan dig och mig, låt det bli till det finaste fina…

Silkestrådar är ett körverk för yngre och äldre röster, dansare och musiker där vi följer barnet, från att det ligger i magen tills att det blir vuxet och står på egna ben. Det beskriver föräldraskapets glädje och våndor, och hur trådarna mellan människor kan vara tunna men samtidigt töjbara och hållbara.

Körverket framfödes i Västra Karaby kyrka, Korsbackakyrkan och Löddeköpinge församlingshem under våren 2022.

Se det här:

https://www.youtube.com/watch?v=SmZEsSRg6m4

Kommentarer från åhörare:

”Gå och se och hör denna fantastiska föreställning. Ta näsdukar med. Helt underbar eftermiddag i Västra Karaby kyrka!????

”Sällan jag på riktigt uppskattar liknande uppsättningar, brukar fastna halvvägs och tycka att det blir för pretentiöst. Premiären idag var helt makalös, även jag var mållös. Jag är så glad att jag fick uppleva er konsert och jag är så glad att jag hade min lilla flicka med mig att hålla om. Tack, tack, tack! ❤️

 

Detta är platsen. Detta är tiden. Ett körverk om att vara människa

DÄPDÄT2

När livet ställs på sin spets – vad är viktigt för just dig? Den frågan har jag ställt till tio olika personer, med skiftande bakgrunder och erfarenheter. Svaren har skilt sig åt. Det har handlat om sorg och glädje, vilsenhet och trygghet. Om livet som varannanveckasförälder, om #metoo och om längtan till hemlandet. De tio berättelserna har blivit låttexter som tonsatts och arrangerats av Daniel Hjorth.

Under 2018 ägnade barn- ungdoms- och vuxenkörerna i Västra Karaby, Kävlinge och Häljarp, under ledning av körledarna Eva Hallberg, Lisa Borssén, Lars Ahlinder och Elinmaria Hjorth en stor del av året  åt att repetera in sångerna.

Granstugan2

I slutet av oktober hade körverket Detta är platsen. Detta är tiden premiär i en fullsatt Karaby kyrka. Bortåt nittio sångare och en handfull professionella musiker framförde styckena, som varvades med recitationer ur de ursprungliga intervjuerna.

”Saknar ord. Verkligen gripande! Vilket vackert verk, suveränt framfört. Tack ni som är initiativtagare och alla ni som är medskapare”
”WOW!!!! Det var det mäktigaste körverk jag varit med om. Ett minne för livet”
”Tårarna rann. Både hos mig och många andra besökare. Det här var en upplevelse att minnas”.

Ytterligare två framföranden hade vi, i Korsbackakyrkan i Kävlinge och i Asmundtorps kyrka. Succé även där.

https://www.sydsvenskan.se/2018-10-14/kavlingebors-tankar-blir-musik-nytt-korverk-har-snart

Körverket sändes i sin helhet i Sveriges Radio den 19 januari 2020, inom ramen för Gudstjänsten i P1. Respons från en av många lyssnare: ”Public service när den är som bäst!”.

Körverket framfördes av kyrkokören i Hyby nya kyrka i maj 2022 och av Skummeslövs kyrkokör i oktober 2022. Nu kan fler körer få ta del av detta verk. Noter beställs via Gehrmans musikförlag https://www.gehrmans.se/…/detta-ar-platsen-detta-ar-tiden-x…

#gehrmansmusikförlag